Jakab Péter szerint a miskolci városvezetés szövetségre lép a Fidesszel

Megosztás

A miskolci DK közleménye szerint a város ellenzéki vezetése azon gondolkodik, hogy a várost a Fidesszel közösen, nagykoalícióban kellene vezetni, írja közösségi oldalán Jakab Péter, a Nép Pártján Mozgalom vezetője. A megdöbbentő elképzelés hátteréről a volt jobbikos politikus a Klubrádió műsorában beszélt.

Elsőként leszögezi, hogy a város ügyeire nincs rálátása, nem hívják meg a miskolci egyeztetésekre sem, így most sem tudja pontosan, hogy mi az igazság. Szerinte kényelmes ellenzéki többség van Miskolcon, ezért érthetetlen a szándék, de nem előzmények nélküli.

“A városvezetés és a Fidesz stratégiai ügyekben együtt szokott szavazni. Így például abban, hogy az önkormányzat átadja az Orbán-maffiának a város víziközmű-vagyonát.” Ezen kívül Jakab felemlegeti azt a hírt is, miszerint az egykori fideszes államtitkár, Vitézy Dávid és a miskolci önkormányzat tanácsadói szerződést kötött. “Mintha már jelenleg is együtt kormányozná a várost a Fidesz és az ellenzék.” Jakab Péter szerint az önkormányzat hallgatása beszédes: mint mondja, benne nincsenek kérdőjelek, hogy az ellenzék letette a fegyvert, átállt a hatalom pártjára.

A Klubrádió szerette volna megszólítani Veres Pál polgármestert, aki a szabadságára hivatkozva nem kívánt nyilatkozni.

Pár nappal ezelőtt a DK miskolci szervezete hatpárti tárgyalásokat kezdeményezett az önkormányzati választásokra. Mint írják, az önkormányzat május végi közvélemény-kutatásában kifejezték a miskolciak: sem az ország vezetésében, sem Miskolc irányításban nem kívánják viszontlátni a Fidesz politikusait.

A DK közleményét az alábbiakban változtatás nélkül közöljük.

“A Demokratikus Koalíció (DK) – mint az ellenzék közepe- miskolci szervezete felelősségének és kötelességének érzi, hogy képviselje a miskolciak akaratát.  A Miskolcról őszintén program keretében az emberek arról beszéltek, hogy mennyire fontos számukra a transzparencia, és az, hogy közös összefogással akadályozzuk meg, hogy a Fidesz Miskolcot vezesse. Élénken él ugyanis a miskolciakban, hogy a Fidesz által vezetett időszakban az európai uniós forrásokból akár három Miskolcot is felépíthettünk volna, a rossz döntéseiknek, a hiányzó érdekérvényesítésüknek ma is isszuk a levét. Miskolc a leszakadó városok közé került ellentétben a szomszédos Debrecennel, amit folyamatosan milliárdokkal pumpol a kormány.

2019-ben a miskolciaknak volt bátorságuk elküldeni a Fideszt a hatalomból, és látható: most sem kérnek az inflációt, rezsiemelést és politikai békétlenséget szító kormányzásukból. Az országos és nagyvárosi kutatások azt mutatják, ahol az ellenzéki pártok összefognak, van esély a Fidesz távoltartására. Ha a hat ellenzéki párt itt is együttműködik, képesek leszünk új politikára, amely a bérek és nem az adók emelését, ami az energiaárak mérséklését és a nyugdíjak reálértékének növekedését eredményezi.

A Demokratikus Koalíció  miskolci szervezete ezért is kezdeményezte a Miskolcon működő  hat ellenzéki párt- Momentum, LMP, Jobbik, MSZP, PM –  párbeszédét miskolci ügyekben. .Örömmel tapasztaltuk, hogy mindenki fogékony volt a meghívásra, immár a harmadik  egyeztetésen vagyunk túl. Sok országos témában  – oktatás, egészségügy, környezetvédelem, gazdaság, külpolitika – egy hullámhosszon vagyunk, és bár vannak eltérések a megoldásokban, de képesek vagyunk a közös pontokat megtalálni.

A miskolciak nemcsak 2019-ben voltak bátrak nemet mondani a Fideszre, hanem bátrak voltak véleményt formálni a közvélemény-kutatók kérdéseire is. A miskolciak 69 százaléka látja úgy, hogy rossz irányba megy az ország, 58 százalékuk pedig azt jelezte, hogy Miskolc  is hasonló cipőben jár.

Ezért is központi téma a hatpárti tárgyalásokon: Lehet-e folytatni a jelenlegi várospolitikát? 

Milyen közlekedést és tömegközlekedést akarnak a miskolciak? Mit tudunk tenni a parkolási anomáliákkal? Miért nincsenek megfelelő, jó minőségű útjaink?  Folytatjuk- e  Salkaházi-programot? Az iskolák, kórházak, védőnők után odaadjuk a vizünket is a Fidesznek? Milyen eredményekkel tudunk elszámolni a miskolciak előtt? Mit szólunk ahhoz a jelenlegi városvezetési gondolathoz, hogy a Fidesszel közösen, nagykoalícióban kellene vezetni ezt a várost annak ellenére, hogy a miskolciak többsége nem engedné a városvezetésbe a Fidesz politikusait?

Mivel az országos és helyi kutatások is azt mutatják, minden második ellenzéki szavazó a DK-t tartja megoldásnak a jelenlegi válságban a problémák megoldására, a Demokratikus Koalíció miskolci szervezetének kötelessége és felelőssége az, hogy a miskolciak számára a legjobb megoldásokat kínálja. Az országunk és benne Miskolc olyan hely legyen, ahol őszintén lehet beszélni, ahol az adók helyett a bérek emelkednek, ahol a nyugdíjak értékállóak, ahol nem kell a szomszédos országba utazni, hogy bevásároljunk a családnak a hétvégére, mert itthon már nem tudjuk megfizetni az élelmiszerárakat.

A DK miskolci szervezete szeptembertől továbbra is folytatja a Miskolcról őszintén programját, hogy a miskolciak személyesen tudják elmondani nekünk a véleményüket, a problémáikat és az elvárásaikat.

a DK Miskolc elnöksége nevében, dr. Fekete Zoltánné elnök”

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek